**Today, we are providing you the Science Questions, which help you to command over this subjects.Taught many interesting science facts and information and add some fun in a science teaching learning process.This section is not only important for CTET exam but also for other TET Exam i.e UPTET, PTET, REET, KVS,DSSSB Exam etc. So, we will provide you the questions which will help you in preparing for Exam.**

**Q1. “Strings of guitar, motion of child on a swing, pendulum of a wall clock and hands clock”. These are the examples of which type of motion?**

(a) Circular motion

(b) Periodic motion

(c) Both (a) and (b)

(d) Neither (a) nor (b)

**Q2. Ball rolling on the ground is an example of**

(a) rotational motion

(b) rectilinear motion

(c) Both (a) and (b)

(d) Neither (a) nor (b)

**Q3. Which of the following changes when a particle is moving with uniform velocity?**

(a) Position

(b) Speed

(c) Velocity

(d) Acceleration

**Q4. The odometer of a vehicle displays 1052 km start of a journey. After 4 hrs of journey the odometer displays 1212. What will be the average speed during this journey?**

(a) 35 km/hr

(b) 40 km/hr

(c) 50 km/hr

(d) 60 km/hr

**Q5. Rudra takes 15 minutes from his house to reach his school on a bicycle. If the bicycle has a speed of 2 m/s. Calculate the distance between his house and the school.**

(a) 1225 m

(b) 45.2 m

(c) 1800 m

(d) 58.6 m

**Q6. A car acquires a velocity 40 km/hr in 50 min. If the acceleration of the car is 2 km/hr². Find the approx. initial velocity of that car.**

(a) 38.33 km/hr

(b) 42.33 km/hr

(c) 24.30 km/hr

(d) Can’t calculate

**Q7. A ball is dropped from a 10 m height. How much time, it will take to reach the ground?**

(a) 1.41 s

(b) 0.58 s

(c) 2.34 s

(d) None of these

**Q8. The initial speed of a runner is 5 m/s and final speed is 25 m/s. The length of track is 100 m. Find the acceleration achieved by the runner.**

(a) 4.25 m/s²

(b) 2.56 m/s²

(c) 2.87 m/s²

(d) 4.56 m/s²

**Q9. A car parked on a road side from sometime, starts moving with a constant speed. Which of the following distance-time graph shows the motion of that car?**

**Q10. Figure shows that distance-time graph for the motion of two vehicles P and Q. Which one of them is moving faster?**

(a) P is faster

(b) Q is faster

(c) Both P and Q are at same speed

(d) Can’t predict

**Solutions**

**S1. Ans.(b)**

**S2. Ans.(c)**

**S3. Ans.(a)**

**S4. Ans.(b)**

Sol. Total distance covered = 1212 – 1052 = 160 km

Total time taken = 4 hrs

Average speed = (Distance covered)/(Time taken)

=160/4=40 km/hr

**S5. Ans.(c)**

Sol. Time taken = 15 min = 15 × 60 s

Speed = 2 m/s

Distance = Speed × Time

= 15 × 2 × 60 = 1800 m

So, distance between Rudra’s school and his house is 1.8 km.

**S6. Ans.(a)**

Sol. Given, v = 40 km/hr

t=50 min= 50/60 h

a = 2 km/h²

u = ?

We know that

v = u + at

40=u+2×5/6

⇒u=40-5/3=(120-5)/3

=115/3=38.34 km/h

**S7. Ans.(a)**

Sol. Given, distance’s = 10 m

Initial speed u = 0 m/s

Acceleration, a = g = 10 m/s²

Now,

**S8. Ans.(c)**

Sol. Given, u = 5 m/s, v = 25 m/s, s = 100 m

Now,

v² = u² + 2as

⇒ (25)² = (5)² + 2 × a × 100

⇒ 625 – 25 = 200a

⇒600/200=a

∴ a = 3 m/s²

**S9. Ans.(b)**

**S10. Ans.(a)**